Teveel aan je hoofd?

Loop je over? Druk, druk, druk! Geen tijd om de stof neer te laten dalen. Kinderen, Social Media, werk, huishouden en ga zo maar door.

Teveel aan je hoofd hebben geeft stress!

downloadAmerikaanse psychologen Suzanne Segestrom en Gregory Miller namen de relatie tussen stress en het immuunsysteem onder de loep. Ze zagen een patroon. Hoe meer de stressreactie chronisch wordt geactiveerd, hoe harder ons immuunsysteem juist achteruitholt.

Zoals gezegd regelt het stresshormoon cortisol dat er meer energie vrijkomt. Die energie moet wel ergens vandaan komen. Is het cortisolniveau chronisch verhoogd, dan beknibbelt ons lichaam op het onderhoud aan het immuunsysteem. Daardoor worden we op den duur kwetsbaarder voor ziektes. Daarnaast kunnen een chronisch verhoogde hartslag en bloeddruk schadelijk zijn voor hart en bloedvaten.

Stress heeft ook effect op ons brein.

Chronische stress beschadigt de hippocampus – De hippocampus – een hersengebied dat belangrijk is voor leren, onthouden en navigeren.. daardoor blijft r het cortisolniveau hoog, waardoor de hippocampus nog meer beschadigt – een vicieuze cirkel. Bij ouderen (gemiddeld 74 jaar) die vijf jaar lang werden gevolgd, bleken hoge cortisolniveaus gepaard te gaan met een 14 procent kleinere hippocampus, en dus een slechter geheugen en meer moeite om de weg te vinden door een doolhof.

In ons Retreat brengen we het lichaam weer in balans. Dit doen we door Yoga en body workouts en meditatie. Wil je meer weten over ons najaarsretreat van 13 oktober tot 18 oktober? Kijk dan op –najaarsretreat– op deze site.

Post navigation